FANTASTIČNI KABARE

NAROBOV

 
Narobov
Fantastični kabare

Predstava o čudenju in čudežnosti našega sveta.

Pet vesoljcev na poti v neskončnost uleti na planet Zemlja, v vaš prostor. Pi, Grzaad, Kulu, Puky in Tuu skušajo razumeti vsa ta čudna in čudovita valovanja, sevanja in strdke prostor-časa, ki so za nas postali tako zelo vsakdanji, da jih sploh več ne vidimo. Kaj Tuu pojejo vrata, kako Puky doživlja luknjo v tleh in kako Pi umeva človeški prst? Odkrivajte nova vesolja v konici metline krtače!

image:kabare1.jpg
foto: Bojan Dekleva

Hibrid uprizoritev avantgardnih gibanj prve polovice 20. stoletja ter znanstveno-fantastičnega žanra. Ustvarjalci predstave izhajajo iz različnih področij gledališkega ustvarjanja, na eni strani so tu igralke – improvizatorke Teatra Narobov: Maja Dekleva, Alenka Marinič in Sonja Vilč, na drugi pa projekt združuje absolvente radijske in gledališke režije ali dramaturgije AGRFT: Vido Cerkvenik – Bren, Jašo Jenulla, Marka Bratuša in Magdo Lojk, ter poleg njih še Jureta Karasa, glasbenika, in Katarino Zalar, kostumografko.

image:kabare2.jpg
foto: Bojan Dekleva

Fantastični kabare išče svojo izrazno pot med čisto improvizacijo in čvrsto, povsem določeno dramsko strukturo. Igralci niso le izvajalci vnaprej pripravljenega materiala, ampak avtorsko usmerjajo in prilagajajo potek posameznih prizorov znotraj trdne strukture predstave. Gre za živo gledališče, kjer igralci v vsakem trenutku z občinstvom soustvarjajo odrsko atmosfero in skupaj tvorijo enkratno in neponovljivo celoto.

Predstava črpa navdih iz gledaliških dogodkov dadaizma, nadrealizma, futurizma in konstruktivizma, ki so s svojo neobremenjenostjo s klasično gledališko prakso odpirali nova polja izraznosti. Avtorji-izvajalci avantgardnih gibanj so iskali nove kanale, po katerih bi lahko vzpostavili komunikacijo z občinstvom in prenesli svoje vsebine.

image:kabare3.jpg
foto: Bojan Dekleva

Znanstveno-fantastični žanr za razvoj zgodbe uporablja pojave, ki niso prisotni v sodobni družbi (nove tehnologije, vesoljska bitja, vzporedna vesolja, nove družbene ureditve) hkrati pa osnove za te pojave praviloma črpa iz sodobnosti. Vprašanja optimalne družbene ureditve, medsebojne komunikacije, funkcije novih tehnologij in zamejenosti človeškega razuma so med najpogosteje raziskovanimi v znanstveno-fantastičnem žanru. Ista vprašanja pa so izpostavljena tudi v večini avantgardnih manifestov. Oba pojava torej začneta pri povsem konkretnih zakonitostih sveta, ki ju obkroža, jih nato razstavljata, preoblikujeta in ponovno združujeta v novo celoto, v vesolje, ki je navzven povsem tuje, vendar pa govori o stvareh, ki so tako domače in samoumevne, da jih brez tega postopka "potujitve" sploh ne bi zaznali.

image:kabare4.jpg
foto: Bojan Dekleva

Režija: Vida Cerkvenik – Bren
Dramaturgija: Magda Lojk
Glasba: Jure Karas
Kostumografija: Katarina Zalar
Igra: Marko Bratuš, Maja Dekleva, Jaša Jenull, Alenka Marinič in Sonja Vilč
Produkcija: Narobov in KUD France Prešeren
Premiera: april 2005

Predstavo sta podprla Ministrstvo za kulturo RS in Mestna občina Ljubljana.

-

Kolektiv Narobov je predan raziskovanju in ustvarjanju žive umetnosti, pa naj gre za ulične intervencije, gledališke dogodke, radijske posege ali interaktivne predstave. Pomembna stebra njihovega ustvarjanja sta improvizacija in kolektivno delo.

V šestih letih obstoja so si Narobovci pridobili močno prepoznavnost tako doma kot v tujini: med drugim so prejeli prvo nagrado festivala Improvaganza (Edmonton, Kanada), kjer so gostovali s predstavo Klic, nagradi občinstva za predstavi De.Kons in Klic na festivalu Impronale (Halle, Nemčija, 2007 in 2010), v letu 2007 pa Ježkovo nagrado za projekt Velika sestra.
Sestavljajo ga Alenka Marinič, Maja Dekleva Lapajne, Gregor Moder, Tomaž Lapajne Dekleva in Sonja Vilč. Člani kolektiva so glavni snovalci projektov in nastopajo v vlogah režiserjev, scenaristov in performerjev. K sodelovanju vabijo najrazličnejše domače in tuje umetnike s področja gledališča, plesa, giba, glasbe in vizualnih umetnosti. Kolektiv večinoma deluje pod okriljem KUDa France Prešeren, zadnja leta pa tudi v produkciji Radia Slovenija, v koprodukciji s Cankarjevim domom in v sodelovanju s Staro mestno elektrarno in Zavodom Bunker ter Gledališčem Glej.
Narobovci delujejo mednarodno. Poleg številnih gostovanj v tujini imajo za seboj že dve mednarodni turneji, evropsko (2005) ter severnoameriško (2006). Med letoma 2007 in 2010 so gostovali v Kanadi, Nemčiji, Belgiji, Švici, Avstriji, Franciji, Makedoniji, Armeniji in na Švedskem. V zadnjih dveh letih zaradi svojega prepoznavnega stila in svežih metod dela dobivajo čedalje več ponudb za vodenje delavnic v tujini in tako tudi preko poučevanja širijo svoje unikatne poglede na gledališče. Vsako jesen v Ljubljani organizirajo Goli oder, mednarodni festival improvizacije. V devetih letih obstoja je Goli oder postal eden najpomembnejših tovrstnih festivalov v Evropi in Severni Ameriki. Festival ponuja slovenski javnosti aktualen prerez dogajanj na področju umetniške improvizacije, zbrane umetnike - do zdaj je na festivalu sodelovalo 42 gledališč iz 16 držav - pa povezuje na okroglih mizah, delavnicah in mednarodnih koprodukcijah, kjer raziskujejo nove načine uporabe improvizacije v umetniški produkciji. Goli oder ni le pregledni festival, ampak tudi soustvarja dogajanje v slovenski in mednarodni umetniški sceni.

Foto: Ivian Kan Mujezinović.

RAZSTAVLJAMO

Trenutno ni razstav!

NOVIČNIK

KRONOLOG

november 2019
PTSČPSN
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272830 
december 2019
PTSČPSN
 1
245678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
januar 2020
PTSČPSN
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

POGANJA:


Vzpostavljeno iz »http://www.kud.si/index.php/Projekt:Narobov/Fantasti%C4%8Dni_kabare«

Stran je bila naložena 3.698-krat. Čas zadnje spremembe: 19:35, 9 maj 2007.