EMONSKA PROMENADA 2011 - SOBOTA

EMONSKA PROMENADA

 
Emonska promenada
Emonska promenada 2011 - sobota


Mednarodni ulični festival

EMONSKA PROMENADA 2011

na Emonski cesti od Mirja do Eipprove ulice
vsak dan od 25. do 28. avgusta
od 18. do 21. ure.

18:00 - 21:00
GUIXOT DE 8 (Katalonija): Interaktivna razstava recikliranih objektov / interactive exhibition of recycled objects
CIRKOKROG (SI, FR): CIRKUŠKI PIKNIK, cirkuško akrobatska predstava in delavnica / circus and acrobatic show
POTUJOČI KINOBALON (SI): Mini kino za otroke / mini cinema for children

18:00 MARIONETAS EN LIBERTAD (FR): GRAN CIRCO DE LILIPUT, marionetna predstava / marionette puppet show

18:30 LUTKOVNO GLEDALIŠČE LJUBLJANA (SI): VŽIGALNIK, lutkovna predstava / puppet show

19:00 JÁNOS PÁLYI (H): VITEZ LASZLO, lutkovna predstava / puppet show

19:30 URANA MARCESINI (IT): POJDI IN VZLETI, akrobatika in klovnada / acrobatic and clown show

20:15 Compania ENGRANAJE (ARG): THERMAL INERTIA, artistični performans / artistic performance


SPREMLJEVALNI PROGRAM
vsak dan od 18. do 21. ure every day from 6 pm to 9 pm:


USTVARJALNE DELAVNICE HIŠE OTROK IN UMETNOSTI creative workshops
POTUJOČI KINOBALON mini cinema on the street
ARTISTIČNE DELAVNICE artistic workshops
GLASBENE DELAVNICE music workshop
PLESNA DELAVNICA dancing workshop
INTERAKTIVNE IGRE NA PROSTEM interactive games
UMETNIŠKA TRŽNICA art market
MOJSTRI SLOVENSKE OBRTI Slovene craftmanship
ŽIVALSKI VRT NA OBISKU zoo on the street

CIRKOKROG: CIRKUŠKI PIKNIK
http://www.cirkokrog.si
Cirkokrog je mednarodna skupina cirkuških pedagogov in pedagoginj, ki že vrsto let razvija cirkus kot medij dela z ljudmi.
Pred leti so se študentke socialne pedagogike spoznale z mladinskim cirkusom, ki ga v Evropi že več let priznavajo kot učinkovit medij dela z ljudmi. Od takrat dalje razvijajo cirkuško pedagogiko kot obliko pedagoškega dela in neformalnega izobraževanja otrok in odraslih. Preprčani so, da mora biti cirkus dostopen vsem in da se preko cirkusa vsak lahko nauči kaj koristnega. Za tovrsten cirkus ni potrebno biti v fizični formi, ker je bolj kot cilj sam pomembna skupna pot do njega.
CIRKUŠKI PIKNIK je zgodba o prijateljstvu. Je burleska, ki bo otroke nasmejala in jih popeljala v pisani svet klovnov, žonglerjev in akrobatov. Protagonista zgodbo pripovedujeta brez besed, vendar s toliko več gibalnimi elementi, z obrazno mimiko ter s cirkuškimi vragolijami in pisanimi kostumi. Predstavi sledi akrobatska delavnica.

MARIONETAS EN LIBERTAD
http://marionnettes.pagesperso-orange.fr
»Univerzalna poetika ki deluje na principu iluzije in domišljije« Skupino sta ustanovila Martín in Florence Ahren v Argentini l.1985 in se l.2000 preselila v Francijo. Njune predstave so izrazito vizualne, brez besedil, ekspresija glasbe in gracioznosti marionet. Blizu pa jima je tudi teater objekta, pantomima in interakcija z občinstvom.
GRAN CIRCO DE LILIPUT je največji cirkus na svetu z namanjšimi artisti vas popelje v južno ameriških ritmih na nevarno potovanje: predstavila se bo balerina na tanki žici in najmočnejši atlet na svetu, akrobati v piradi smrti....

LUTKOVNO GLEDALIŠČE LJUBLJANA: VŽIGALNIK
http://www.lgl.si

Lutkovno gledališče Ljubljana je bilo kot Mestno lutkovno gledališče ustanovljeno leta 1948. Prvi ustvarjalni zagon je mlado gledališče črpalo iz različnih tradicij, ki so zaznamovale slovensko lutkarstvo od njegovih začetkov v drugem desetletju dvajsetega stoletja do konca druge svetovne vojne. V ospredju so bile predvsem marionete (Milan Klemenčič in njegovo gledališče Miniaturne lutke), leta 1934 so se jim pridružile ročne lutke (dr. Niko Kurent z dobro poznanim likom Pavliho, slovenska varianta Pilcinelle, Kasperla, Puncha itd.). Predvsem po zaslugi Jožeta Pengova je kmalu našlo svoj lasten izraz in doseglo zavidljivo umetniško raven. Z njegovimi uprizoritvami Zvezdica zaspanka, Ostržek, Sinja ptica, Mala čarovnica itd. je gledališče prodrlo tudi v evropski kulturni prostor ter postalo je prejemnik številnih nagrad in festivalskih priznanj.
Trije klovni pripeljejo na oder trikolo z velikim zabojem. Ustavijo se in iz zaboja nastane mali oder. Na njem oživiji ročne lutke, ki zaigrajo pravljico Vžigalnik. V premorih klovni menjave scen spretno prikrijejo z zabavnimi točkami. Spremljamo zgodbo Vojaka, ki gre v mesto, da bi videl poroko Princeske in se ob tej priložnsoti dodobra nažre. Pot mu prekriža Corpnica in vojak dobi star vžigalnik ter zlatnik. Slednjega mu spelje Zmene. Ostane mu Vžigalnik, ki pa je čudežni: kadarkoli ga prižge, se pojavi Pes, ki mu uresniči vsako željo.

JANOS PALYI, madžarski lutkar, je po diplomi na lutkarski šoli v nacionalnem lutkovnem teatru l. 1982 delal kot igralec in režiser v različnih gledališčih in skupinah (Ciróka Puppet Theatre ,Maskarás Street Theatre ..). Zelo ga je zanimala tradicija in in osnovne zakonitosti lukovne animacije ročne lutke. Prevzel ga je lik Viteza Laszla, 200 let starega lutkovnega junaka, kateri simbolizira starodavne mite in legende, ki imajo korenine v vzhodnjaških ritualih. Za Paylija predstavlja Laszlo vrh lutkovne umetnosti, zato mu posveča vso svojo ustvarjalno in raziskovalno energijo. Združil je tradicijo in svojim temperament ter natančno izdelano lutkovno animacijo oživel starega junaka na nov sodoben način, za kar je bil nagrajen na mnogih mednarodnih festivalih.

VITÉZ LÁSZLÓ je tradicionalna madžarska krošnjarska predstava o junaku Laszlu, ki ga mlinar pokliče na pomoč. V njegov mlin so se naselili zli duhovi in zlodeji. Želi, da jih Laszlo prežene iz mlina, da bo lahko spet mlel moko. Laszlo se odpavi v mlin in se spoprime z duhovi na življenje in smrt...
http://www.palyijanos.hu

COMPANIA ENGRANAJE je bila ustanovljena l.2009 v Buenos Airesu. Dva artista je združila želja po ustvarjanju in potovanju po svetu. Po nekajmesečnih treningih in vajih je nastala njuna prva predstava s katero sta se uspešno predstavila v Evropi in severni Ameriki.

Predstava Toplotna inercija je cirkuški šov, ki proizvaja energijo in na odru ponuja vse najboljše v zameno za aplavz in smeh. Gre za preprosto kupčijo, s katero vsak samo pridobi!
Compañia Engranaje sestavljata dva cirkusanta, ki prenašata energijo drug na drugega, jo proizvajata in širita z žongliranjem, akrobatiko, plesom, trapezom in diabolom. Med občinstvom iščeta človeško toplino, jo dvigneta do vrhunca in jo nato spustita v okolje. To je Toplota inercija!
Dva preprosta in karizmatična karakterja. Ona – dekle, ki leti, on – še zadnji romantik. Prostor, osupljiva struktura, elegantna oblačila, privlačna glasba in izjemna tehnika. Toplotna inercija skozi vse to spreminja ulico v cirkuški šotor.
http://www.engranajecirco.com.ar

Vstop prost.

Emonska promenada, mednarodni ulični festival, poteka zadnji teden v avgustu.

Emonska promenada: galerija - arhiv >>

Vsebinsko dopolnjuje Trnfest in se je deolga leta odvijala na Trnovskem mostu in na Emonski ulici. Letos pa bo Kudovo dvorišče v Trnovem tisto, ki se bo zadnji vikend v avgustu spremenilo v gledališče na prostem in ustvarjalno sprehajališče za otroke in odrasle. Obiskovalci si lahko ogledajo več kot 20 dramskih, lutkovnih, plesnih, glasbenih in artističnih dogodkov izvajalcev iz 9 držav. Posebna pozornost je letos namenjena medkulturnemu dialogu in spoznavanju svetovnega kulturnega izročila, kreativni igri in ustvarjanju na prostem. V primeru slabega vremena bo del programa izveden v dvorani KUD-a France Prešeren..

Številne predstave, nastopi, igralnice, predstavitve domače in umetne obrti ter ustvarjalne delavnice priznanih domačih in tujih umetnikov poskrbijo, da se brezskrbno zabavajo tako otroci kot tisti 'malo večji'.

V sklopu delavnic dajejo organizatorji poudarek izdelkom, predmetom in igračam, ki jih lahko naredimo sami iz naravnih in recikliranih materialov. Ravno zato tudi letos gostimo skupino Guixot de 8 iz Barcelone, ki s svojimi nenavadnimi igrali iz odpadnih materialov navdihujejo številne posnemovalce tudi pri nas. Posebno pozornost pa namenjajo tudi kreativnemu ustvarjanju na prostem, ki ga pri KUD France Prešeren izvajajo s Hišo otrok in umetnosti. Vstop na vse prireditve v okviru festivala je prost.

Organizator festivala: Hiša otrok in umetnosti/ www. hisaotrok.si,

Soorganizator: KUD France Prešeren

Programska vodja festivala: Irena Rajh Kunaver
irena@hisaotrok.si
mob: 041 663 904

Program so podprli: Mestna občina Ljubljana, Turizem Ljubljana,


OB PODPORI{

RAZSTAVLJAMO

Trenutno ni razstav!

NOVIČNIK

KRONOLOG

junij 2020
PTSČPSN
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
julij 2020
PTSČPSN
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
avgust 2020
PTSČPSN
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 

POGANJA:


Vzpostavljeno iz »http://www.kud.si/index.php/Projekt:Emonska_promenada/Emonska_promenada_2011_-_sobota«

Stran je bila naložena 2.111-krat. Čas zadnje spremembe: 14:21, 7 avgust 2011.