EMONSKA PROMENADA 2011 - ČETRTEK

EMONSKA PROMENADA

 
Emonska promenada
Emonska promenada 2011 - četrtek


Mednarodni ulični festival

EMONSKA PROMENADA 2011

na Emonski cesti od Mirja do Eipprove ulice
vsak dan od 25. do 28. avgusta
od 18. do 21. ure.

Emonska ulica v Trnovem se zadnji vikend v avgustu spremeni v gledališče na prostem in ustvarjalno sprehajališče. Mali in veliki si lahko ogledajo več kot trideset gledaliških dogodkov iz 9 držav. Posebna pozornost je namenjena kreativnemu ustvarjanju na prostem, ki ga izvajamo s Hišo otrok in umetnosti. Posebnosti letošnje promenade so glasbeno lutkovne predstave, akrobatika in trapez ter glasbene, plesne in cirkuške delavnice.

The last weekend in August Emonska street transforms into an open-air theatre and creative tour. The young and adult can experience more than 30 artistic theatre events from 9 countries. Special attention is given to outdoor activities that are held by Hiša otrok in umetnosti (House of children and art). Visitors can try their artistic skills and participate in different social activities. Highlights of this year's Promenade are musical puppet shows, acrobat acts on trapeze and circus, dance and music workshops.

18:00 - 21:00
GUIXOT DE 8 (Katalonija): Interaktivna razstava recikliranih objektov / interactive exhibition of recycled objects
POTUJOČI KINOBALON (SI): Mini kino za otroke / mini cinema for children
Teater CIZAMO (SI): CIRKEC, cirkuška delavnica / circus workshop

18:00 Gledališče LALANIT (SI): POJTE, POJTE DROBNE PTICE, lutkovna predstava / puppet show

18:30 ARTISJOK TEATER (D): PTIČ, ulična interakcija / street interaction

18:40 Gledališče TOYMACHINE (CZ): KAKO SO SLONI DOBILI RILEC, lutkovna predstava/ puppet show

19:15 Kuglica teater (SI): RAČEK NACE, lutkovna predstava / puppet show

19:45 SINACT CIRCUS (IT): VIVO, artistični performans na trapezu / artistic show on trapeze

20:30 Gledališče TOYMACHINE (CZ): NOSFERATU, lutkovna predstava za odrasle / puppet show for adults


SPREMLJEVALNI PROGRAM
vsak dan od 18. do 21. ure every day from 6 pm to 9 pm:


USTVARJALNE DELAVNICE HIŠE OTROK IN UMETNOSTI creative workshops
POTUJOČI KINOBALON mini cinema on the street
ARTISTIČNE DELAVNICE artistic workshops
GLASBENE DELAVNICE music workshop
PLESNA DELAVNICA dancing workshop
INTERAKTIVNE IGRE NA PROSTEM interactive games
UMETNIŠKA TRŽNICA art market
MOJSTRI SLOVENSKE OBRTI Slovene craftmanship
ŽIVALSKI VRT NA OBISKU zoo on the street


Guixot de 8 (Katalonija): Interaktivna razstava recikliranih objektov
http://www.guixotde8.com

Katalonska skupina potuje po svetu s kombijem, polnim starega železa. Ta se na mestnem trgu spremeni v igrala, ki z razliko od sodobnih igrač in plastičnih punčk z vnaprej določenimi in omejeni funkcijami, spodbujajo igralčevo domišljijo in kreativnost. Idejni vodja je Joan Rovira, ki zbira, reciklira, reže in sestavlja stare odvržene predmete in jim daje novo obliko in funkcijo.
Igrala skupine Guixot de 8 so na Emonski promenadi že devetič in so zaščitni znak našega festivala od samega začetka l. 2000. Mnogi obiskovalci prihajajo - predvsem fantje in očetje - prav zaradi njih. Skupina ima tudi pri nas, ravno zaradi Emonske promenade, kar nekaj posnemovalcev, ki se trudijo iz odpadnih materialov narediti nove uporabne predmete.

KINODVOR predstavlja
http://www.kinodvor.org

Potujoči Kinobalon je mini kino za otroke, kjer predstavljamo kratke animirane, dokumentarne in igrane filme, ki so jih otroci ustvarili na Kinobalonovih filmskih počitniških delavnicah v Kinodvoru. Potujoči Kinobalon skriva polno optičnih igrač (taumatrop, flip book, praksinoskop, kalejdoskop, strobotrop), s katerimi se bomo igrali pred in po ogledu filmov.

Kinobalon je program za otroke in mladino v Kinodvoru. Na sporedu je ob vikendih popoldne ter v času šolskih počitnic, ki jih spremljajo tudi delavnice.Šolski kinobalon pa je na voljo za izobraževalne ustanove vse leto med tednom v dopoldanskem času. Vsak film je primeren za določeno starostno skupino. Pospremljen je s pogovorom z izbranim strokovnjakom in drugimi dejavnostmi.Kinobalonov program sestoji iz novih celovečernih ali kratkih igranih, animiranih in dokumentarnih filmov za otroke in mlade, ki jih premierno prikazujemo v Kinodvoru, iz ponovitev že znanih celovečernih filmov za otroke in mlade, ki jih želimo ponovno videti na velikem platnu, včasih pa imamo priložnost videti tudi kaj posebnega, enkratnega, kar pripeljemo v kino le za kratek čas.

GLEDALIŠČE LALANIT: POJTE, POJTE, DROBNE PTICE
http://www.lalanit.com

Gledališče Lalanit, ki deluje v okviru Društva lutkovnih ustvarjalcev Ljubljana, je leta 2011 ustanovila igralka-animatorka, pripovedovalka in režiserka Iuna Ornik. V gledališče vabi avtorje, s katerimi išče izvirne, intimne avtorske prispevke v besedilnem, dramaturškem, režijskem ali likovnem pristopu. Tako spodbuja nove možnosti v iskanju lutkovno-gledališkega medija z različnimi soustvarjalci.

Godec Mrakovček Premrakovček se znajde v veliki zagati – ukradel je pero Šaraptice, najlepše in najmogočnejše pice daleč naokoli. Ta se mu maščuje tako, da njegove ptice pevke zaklene v kletko, ključ pa odvrže nad širnimi ajdovimi polji. Godec se s pomočjo čarobnega koles odpravi na potovanje skozi otroške ljudske pesmice in izštevanke, v katerih oživijo Anzej Panzej, Tinčica Minčica in drugi junaki, ki Mrakovčku pomagajo pri iskanju ključa.
Čeprav predstava prikazuje nek drug čas in vsebine, ki jih otroci danes slabo poznajo – npr.
žetev na polju, delo v mlinu, sejemske norčije – pa zgodba o zaprtih pticah in o trudu za njihovo osvoboditev sporoča večne resnice. Govori o tem, da do pravega ključka vodi vztrajnost.


TOY MACHINE TEATER je lutkovno gledališče za otroke in odrasle. Ustanovila sta ga Tomaš Behal in Mariana Večerikova, študenta praške akademije DAMU. Predstave igrajo v vrtcih, parkih, na ulici, sodelovali so že na mnogih lutkovnih festivalih na češkem in po Evropi.

KAKO SO SLONI DOBILI RILEC
Vsako jutro so se živali v Afrike prebujale s pesmijo, vse dokler nekega dne ni majhen radovedni slonček vprašal: "Kaj krokodili jedo za zajtrk?" Živali so ga poslale k reki Nil, naj kar sam povpraša krokodila. Tako se slonček odpravi na dolgo in nevarno pot, na kateri sreča prijazne in manj prijazne živali, vse dokler ne pride do reke Nil.
Predstava je nastala po slikanici Rudyarda Kiplinga.

NOSFERATU - lutkovna grozljivka, vizualno poetični kabaret za odrasle Ko legenda o Nosferatu postane realnost, se pripravite, da bo kri tekla v potokih. Nihče ni varen pred Nosferatom,ne lutka, ne animator. Med resničnostjo in fantazijo je zelo tanka črta. Je resnično to, česar se dotaknemo ali to v kar verjamemo...

http://www.toymachine.com

SINAKT CIRKUS (Italija)
http://www.sinakt.com

Sinakt je za projekt oz. artistično akrobatska skupina, ki poskuša združevati cirkus, gledališče in ples ter druge umetniške izraze. Njihov namen je skozi sodobne in univerzalne motive to vrsto umetnosti predstaviti širši mednarodni javnosti.
Skupino sta leta 2000 ustanovila umetnika Elisa Waldner in Edoardo Danieli, ki se že od vsega začetka trudita pripovedovati zgodbe, zastopati koncepte in ustvarjati podobe skozi tridimenzionalni prostor, ki je dejansko okolje, v katerem človek živi. Rezultat so cirkuške točke, cirkuško gledališke predstave in gledališke koreografije o različnih tematikah. Ker predstave temeljijo na gibu in vizualnih učinkih, ne pa na besedi, so dostopne in razumljive občinstvu vsepovsod.

Vstop prost.

Emonska promenada, mednarodni ulični festival, poteka zadnji teden v avgustu.

Emonska promenada: galerija - arhiv >>

Vsebinsko dopolnjuje Trnfest in se je deolga leta odvijala na Trnovskem mostu in na Emonski ulici. Letos pa bo Kudovo dvorišče v Trnovem tisto, ki se bo zadnji vikend v avgustu spremenilo v gledališče na prostem in ustvarjalno sprehajališče za otroke in odrasle. Obiskovalci si lahko ogledajo več kot 20 dramskih, lutkovnih, plesnih, glasbenih in artističnih dogodkov izvajalcev iz 9 držav. Posebna pozornost je letos namenjena medkulturnemu dialogu in spoznavanju svetovnega kulturnega izročila, kreativni igri in ustvarjanju na prostem. V primeru slabega vremena bo del programa izveden v dvorani KUD-a France Prešeren..

Številne predstave, nastopi, igralnice, predstavitve domače in umetne obrti ter ustvarjalne delavnice priznanih domačih in tujih umetnikov poskrbijo, da se brezskrbno zabavajo tako otroci kot tisti 'malo večji'.

V sklopu delavnic dajejo organizatorji poudarek izdelkom, predmetom in igračam, ki jih lahko naredimo sami iz naravnih in recikliranih materialov. Ravno zato tudi letos gostimo skupino Guixot de 8 iz Barcelone, ki s svojimi nenavadnimi igrali iz odpadnih materialov navdihujejo številne posnemovalce tudi pri nas. Posebno pozornost pa namenjajo tudi kreativnemu ustvarjanju na prostem, ki ga pri KUD France Prešeren izvajajo s Hišo otrok in umetnosti. Vstop na vse prireditve v okviru festivala je prost.

Organizator festivala: Hiša otrok in umetnosti/ www. hisaotrok.si,

Soorganizator: KUD France Prešeren

Programska vodja festivala: Irena Rajh Kunaver
irena@hisaotrok.si
mob: 041 663 904

Program so podprli: Mestna občina Ljubljana, Turizem Ljubljana,


OB PODPORI{

RAZSTAVLJAMO

Trenutno ni razstav!

NOVIČNIK

KRONOLOG

junij 2020
PTSČPSN
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
julij 2020
PTSČPSN
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
avgust 2020
PTSČPSN
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 

POGANJA:


Vzpostavljeno iz »http://www.kud.si/index.php/Projekt:Emonska_promenada/Emonska_promenada_2011_-_%C4%8Detrtek«

Stran je bila naložena 2.652-krat. Čas zadnje spremembe: 07:29, 23 avgust 2011.