NULA KELVINA

BAM

 
Bam
NULA KELVINA

Promocijski koncert ob izidu plošče domače skupine Nula Kelvina “Možgani na paši”.

Nova slovenska skupina Nula Kelvina je pred kratkim objavila svoj prvi single 'Možgani na paši' in uspešno začela pohod do vrha slovenskih radijskih lestvic. Single je napoved za istoimenski prvenec, ki bo novembra izšel pri založbi Celinka. Nula Kelvina sicer sestavljajo izkušeni glasbeniki, ki jih je bilo možno videti in slišati v različnih znanih in manj znanih postavah: Marko Boh (vokal, klaviature), Klemen Kotar (bas, saksofon, flavta, spremljevalni vokal, ropotulje), Jure Rozman (bobni, spremljevalni vokal).

Na plošči bo poleg singla objavljenih še 9 novih avtorskih skladb, ki imajo skupno to, da pripovedujejo zgodbe nekje med intimnim in družbenim, kakor to v glavnem poskušajo početi mnogi v popularni glasbi. Nula Kelvina pa običajno čustveno usmerjenost večne tematike kot je ljubezen pogosto nepričakovano obrnejo v svojo - provokativno in duhovito - smer. »...ker so danes taki časi , da se ti ne zmeša le, če možgani so na paši.«

Zasedba :
Marko Boh (vokal, klaviature)
Klemen Kotar (bas, saksofon, flavta, spremljevalni vokal, ropotulje)
Jure Rozman ( bobni , spremljevalni vokal)

Vsi trije člani so že bolj ali manj silno uveljavljeni izvajalci in avtorji.

Klemen, diplomant Graške jazz akademije in v prostem času profesor saksofona ter improvizacije na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani, se ne spomni, koliko projektov in sodelovanj kot multiinstrumentalist, avtor, aranžer in producent ima že za sabo, se ga pa dobro spomnijo mnogi slovenski pop, in rock zvezdniki, da o jazzistih niti ne govorimo.

Jure je najmlajši (še študent), najmočnejši in najbolj razprodan (nima niti časa , da bi do konca pospravil kante, pa je že na drugem odru). Kakor on bobna, so plesali in še plešejo mnogi vrhunski ustvarjalci slovenske popularne glasbe.

Marko, sicer tudi član skupine Sladcore, je najbolj ponosen na avtorske in izvajalske uspehe na festivalih slovenskega šansona. Najbolje se sicer znajde v vlogi tekstopisca in štabnega zdravnika.

O IMENU
Za tiste, ki so špricali fiziko v srednji šoli: Nula Kelvina označuje najnižjo možno temperaturo v vesolju, ki meri približno minus 273, 15 stopinj Celzija, in je pravzaprav ne moremo nikoli doseči. Rečemo ji tudi absolutna ničla. Čemu tako ime ni čisto jasno , morda pa zato, ker so Nula Kelvina ekstremno kuul.

O GLASBI
Njihova glasbena ustvarjalna drža je močno naslonjena na besedila. Ta pripovedujejo zgodbe nekje med intimnim in družbenim , kakor to v glavnem poskušajo početi mnogi v popularni glasbi; Teme so več ali manj:
- ljubezen na 101 način,
- religija/ politika/psihiatrija/ sociala,
- razni ego tripi.

Vendar Nula Kelvina običajno čustveno usmerjenost tematike pogosto nepričakovano obrnejo v svojo- provokativno in duhovito - smer. Najlažje to opišemo s par citati njihovih besedil:

» Bog ve , pa še on ni prav ziher«

»In zato želim si le, da bi škripnu lep.«

»Včasih ko te ni tam, kjer so moje oči, zdi se, da srce mi ne utripa.«

»Brez ljubezni, brez ljubezni, brez ljubezni luštno je!«

»Jst nosm narbolš cote , ki oko jih zazna; še Đani Versače z neba vame zija…«

»Nisem še vrgel puške v koruzo, havbice v pšenico in ročne bombe v rž«

»...ker so danes taki časi , da se ti ne zmeša le, če možgani so na paši.«

Glasba Nule Kelvina vsebuje razne žanrske reference in je ne moremo opredeliti z eno standardno oznako. Lažje rečemo, česa v njej gotovo ni: metala, klezmerja, dalmatinske popevke, in oberkreina. Je spevna, dinamična in polna preobratov. Ob njej se poslušalec skoraj ne more dolgočasiti.

V njihovem konceptu je kar nekaj aluzij na naravoslovje, zato bi jim v šali lahko rekli znanstveno-popularna glasba (SCI-pop). Če pa že potrebuje nalepko, fantje svojo zvrst najraje poimenujejo ALTER ŠLAGER.

Možgani na paši mp3:
http://soundcloud.com/celinka/nula-kelvina-mo-gani-na-pa-i

O KONCERTIH, VIDEO SPOTIH IN ZGOŠČENKI
Sicer pa nima smisla izgubljati besed tam , kjer se stvari ne da čisto dobro opisati. Magijo Nule Kelvina resnično spoznate, če jih slišite v živo. Njihovi koncerti so interaktivni, polni takih in drugačnih zgodb in domislic, da včasih že mejijo na gledališko predstavo. V glavnem se trudijo, da se na odru sliši to, kar se sliši na zgoščenki. Popularnih gostov zaenkrat nimajo, imajo pa svojega (skoraj že) tonskega mojstra Gašperja Kržmanca, ki je tudi ko-producent, mojstrsko kroti kitaro in prav lepo poje. Skladbe so, razen par izjem, avtorsko delo skupine.

Njihov prvenec - zgoščenka Možgani na paši izide začetek novembra, z njo pa Nula Kelvina postajajo ponosni člani kolektiva/družine/skupine/gibanja Celinka. Plošček se posluša kot knjiga. Na njej je deset skladb, ki so na nek način povezane med sabo in druga drugo komentirajo ter konfrontirajo. Grafično delo je pomensko praktično enako glasbi in je mojstrovina mladega oblikovalca Domna Gazvode. Občasno se Domen pridruži skupini na odru s svojimi hudimi likovnimi improvizacijami.

Skupina se pripravlja na snemanje svojega prvega video spota, ki bo predvidoma v oktobru v režiji in po scenariju vzhajajoče evropske režiserske zvezde Nejca Gazvode. Sponzorski prispevki so dobrodošli.

Ko pride Nula Kelvina, se dobro oblecite, vendar pazite: na koncertih utegnejo biti temperature ravno obratne od njihovega imena- extremno visoke.

Predstavitveni spot:
http://www.youtube.com/watch?v=3UPctJJqXUg

Vstop prost.

RAZSTAVLJAMO

Trenutno ni razstav!

NOVIČNIK

KRONOLOG

maj 2020
PTSČPSN
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
junij 2020
PTSČPSN
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
julij 2020
PTSČPSN
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

POGANJA:


Vzpostavljeno iz »http://www.kud.si/index.php/Projekt:Bam/NULA_KELVINA«

Stran je bila naložena 2.447-krat. Čas zadnje spremembe: 10:26, 2 november 2011.