SVŠGL : GIMNAZIJA BEŽIGRAD

ŠILA

 
ŠILA
SVŠGL : Gimnazija Bežigrad

Tekmovanje srednješolskih skupin v gledališki improvizaciji.

Vstopnina 2,5 €, obe tekmi 4 €.

Pri ŠILI gre predvsem za neformalno izobraževanje mladih, osnovano na temeljih gledališke improvizacije. ŠILA hodi po tanki brvi med otroško domišljijo in svetom odraslih, spodbuja ustvarjalnost mladih in njihovo aktivno participacijo. V letu 2012 praznujemo petnajsto obletnico ustanovitve tega imenitnega mladinskega projekta.

Takrat sta se predstavili ekipi mladih improvizatorjev Vidci in Gujdeki, pobudnica ustanovitve ŠILE pa je bila Mojca Dimec Bogdanovski. ŠILA je gibanje znotraj gledališča, ki smo ga po vzoru »starejše« Impro lige Gledališča Ane Monro ponudili mladostnikom, dijakom in razvija predvsem aktivno govorno izkušnjo. Prva stopnja v uprizarjanju impro gledališča je seveda tekmovalna, saj so gledališke improvizacije, gledališke discipline, ki jih izvajajo igralci na odru in v gledališkem smislu bolj ali manj spretno rešijo posamezne igralske naloge, merljive. Zato je prva in najbolj popularna uprizoritev improvizacijskega gledališča impro tekma, kjer v reševanju odrskih nalog tekmujeta dve igralski skupini. Jedro ŠILE so kratke, tri do štiriminutne igrice, t.i. impro discipline, katerih pravila in tehnike izvajanja se dijaki naučijo na vajah s pomočjo naših mentorjev. Vsaka ekipa šteje najmanj pet članov, navadno okoli deset.

ŠILA srečanje oz »tekma«: Na vsaki prireditvi se pomerita po dve ekipi. Med izžrebanimi sklopi disciplin lahko skupina izbira tri (na finalnih srečanjih štiri) discipline, ki jih bo odigrala pred občinstvom.

Srečanje vodi moderator v vlogi posrednika med občinstvom in nastopajočimi. Občinstvo za vsako disciplino posebej določi vse za potek prikazovanja potrebne prvine: naslov zgodbe, žanr, čustva ipd., iz katerih morajo mladi improvizatorji narediti kratke, smiselne, duhovite in lucidne skeče. Gledalci potem s ploskanjem ocenijo videno in slišano, strokovno oceno pa podata tudi stroga sodnika. Na koncu zmaga tista ekipa, ki zbere več točk oz. boljše ocene. Športna pravila smo vnesli v prostor gledališča, končna podoba predstave pa se vedno oblikuje z obveznim sodelovanjem duhovitih in navijaško razgretih glav gledalcev, ki so predvsem sovrstniki nastopajočih. Gledalci so v improvizacijskem gledališču vedno nujni sestavni del, saj dajejo predloge za improvizacije in na koncu videno in slišano tudi ocenijo. Spopadi so vitalnega pomena, saj impro gledališče potrebuje stalno kondicijo. Seveda gre za zdravo tekmovalnost oziroma naravno tekmovanje, ki je organski del vsake skupnosti ter nudi obenem napetost in sprostitev v taki obliki, da igralca improvizatorja med igranjem ne ogroža. Osnovni prostor impro tekem je še vedno prostor gledališča. Oder za impro tekmo je ponavadi prazen in mora biti takih dimenzij, da lahko sprejme najmanj deset igralcev, opremljen je z nekaj osnovnimi odrskimi lučmi. Improvizatorji med tekmo sedijo na stolih na vsaki strani odra. V ozadju odra je semafor z uro, ki nastopajočim in gledalcem prikazuje in meri čas. Tekmo nadzira t. i. delegat tekme, ki skrbi za njen pravilni potek.

ŠILA domuje v Kudu France Prešeren, kjer odigramo tudi večino srečanj. Občasno ŠILA gostuje pri izvenljubljanskih ekipah (Maribor, Nova Gorica, Kranj, Kamnik itd).

ŠILA je junija 2005 okviru programa Dobra družba prejela priznanje in nagrado kot primer dobre prakse nevladnih organizacij z obrazložitvijo:

ŠILA se uspešno ukvarja z neformalnim izobraževanjem srednješolcev in jih s tem spodbuja k ustvarjalnosti in kreativnemu izražanju.

ŠILO finančno podpirajo: Urad MOL za mladino, JSKD in JSKD Ljubljana. Hvala.

Ne bomo se branili komercialnih sponzorjev, prosim kontaktirajte nas!

Poleg prireditev ŠILA nudi in organizira tudi delavnice (za učence in za učitelje) ter nastope za kulturne dneve.

RAZSTAVLJAMO

Trenutno ni razstav!

NOVIČNIK

ZA NASLEDNJIH 100 LET!

Spoštovane in spoštovani!

Zaradi dolgoletnega sistematičnega zmanjševanja in ukinjanja javnih finančnih podpor urbanim, odprtim in neodvisnim prizoriščem se je trnovski KUD France Prešeren znašel na razpotju, kjer se ponujata le dve možnosti:

- ali dokončno zaprtje in nostalgičen spomin na mnoge pomembne KUD-ove dosežke,

- ali pa široka mobilizacija za ohranitev tega edinstvenega stičišča kulturne in socialne raznolikosti, strpnosti in vključevanja, ki je v današnjem nestabilnem času še bolj neprecenljiv.

Kljub temu in ravno zato, ker so nam odrekli podporo tako na mestni kot na državni ravni, smo se odločili, da s prostovoljnimi prispevki in delom ter voljo in optimizmom postavimo KUD ponovno na noge, navkljub politiki sistematičnega uničevanja kulture, šolstva, zdravstva itd.

Zaradi vsega zgoraj napisanega KUD-ov dolg dnevno narašča. Kronično pomankanje sredstev je privedlo tudi do kroničnega pomankanja kadra. Kljub temu je znotraj društva še vedno prisotna volja do nadaljnega dela, ki jo trenutno udejanja mala skupina prostovoljcev.Odločili smo se, da se obrnemo na zainteresirano javnost z akcijo:

ZA NASLEDNJIH STO LET!


Donacije lahko prispevate na račun:

KUD FRANCE PREŠEREN, Trnovo – Karunova 14, Ljubljana IBAN: SI56 0201 0001 7359 086 SWIFT/BIC: LJBASI2X BANK: NLB D.D., TRG REPUBLIKE 2, LJUBLJANA

Z donacijami nam lahko pomagate tudi tako, da pošljete sms sporočilo na telefonsko številko 1919, vtipkate ZA in prispevate po 1 evro.

Seveda sprejemamo tudi vso ostalo pomoč, tako strokovno, kot logistično in smo hvaležni za vso iskreno podporo, ki smo je bili deležni do sedaj.

V upanju na nadaljnja soustvarjanja in druženja v KUD-u vas prisrčno pozdravljamo!

TOMISLAV VREČAR, predsednik Kud France Prešeren


V Kudu France Prešeren smo uredili udobno bivališče za gostujoče umetnike. V času, ko ga ne potrebujemo sami za svoje goste, je na voljo tudi drugim. Lahko vam ponudimo lepi hotelski sobi 5 minut hoje do centra Ljubljane v sproščenem umetniškem okolju Kuda France Prešeren.

Večja soba (soba Ane Jelovšek) ima tri ležišča, manjša soba (soba Julije Primic) pa dve ležišči. Delita si skupno kopalnico. Hotel je popolnoma ločen od preostalega Kuda, s svojim vhodom z ulice.

KRONOLOG

marec 2017
PTSČPSN
 134
67891011
13141518
20212225
27282931 
april 2017
PTSČPSN
 
3456789
1011131415
1718192022
24252627282930
maj 2017
PTSČPSN
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 

POGANJA:


Vzpostavljeno iz »http://www.kud.si/index.php/Projekt:%C5%A0ILA/SV%C5%A0GL_:_Gimnazija_Be%C5%BEigrad«

Stran je bila naložena 872-krat. Čas zadnje spremembe: 11:12, 7 oktober 2009.