SVŠGL : GIMNAZIJA BEŽIGRAD

ŠILA

 
ŠILA
SVŠGL : Gimnazija Bežigrad

Tekmovanje srednješolskih skupin v gledališki improvizaciji.

Vstopnina 2,5 €, obe tekmi 4 €.

Pri ŠILI gre predvsem za neformalno izobraževanje mladih, osnovano na temeljih gledališke improvizacije. ŠILA hodi po tanki brvi med otroško domišljijo in svetom odraslih, spodbuja ustvarjalnost mladih in njihovo aktivno participacijo. V letu 2012 praznujemo petnajsto obletnico ustanovitve tega imenitnega mladinskega projekta.

Takrat sta se predstavili ekipi mladih improvizatorjev Vidci in Gujdeki, pobudnica ustanovitve ŠILE pa je bila Mojca Dimec Bogdanovski. ŠILA je gibanje znotraj gledališča, ki smo ga po vzoru »starejše« Impro lige Gledališča Ane Monro ponudili mladostnikom, dijakom in razvija predvsem aktivno govorno izkušnjo. Prva stopnja v uprizarjanju impro gledališča je seveda tekmovalna, saj so gledališke improvizacije, gledališke discipline, ki jih izvajajo igralci na odru in v gledališkem smislu bolj ali manj spretno rešijo posamezne igralske naloge, merljive. Zato je prva in najbolj popularna uprizoritev improvizacijskega gledališča impro tekma, kjer v reševanju odrskih nalog tekmujeta dve igralski skupini. Jedro ŠILE so kratke, tri do štiriminutne igrice, t.i. impro discipline, katerih pravila in tehnike izvajanja se dijaki naučijo na vajah s pomočjo naših mentorjev. Vsaka ekipa šteje najmanj pet članov, navadno okoli deset.

ŠILA srečanje oz »tekma«: Na vsaki prireditvi se pomerita po dve ekipi. Med izžrebanimi sklopi disciplin lahko skupina izbira tri (na finalnih srečanjih štiri) discipline, ki jih bo odigrala pred občinstvom.

Srečanje vodi moderator v vlogi posrednika med občinstvom in nastopajočimi. Občinstvo za vsako disciplino posebej določi vse za potek prikazovanja potrebne prvine: naslov zgodbe, žanr, čustva ipd., iz katerih morajo mladi improvizatorji narediti kratke, smiselne, duhovite in lucidne skeče. Gledalci potem s ploskanjem ocenijo videno in slišano, strokovno oceno pa podata tudi stroga sodnika. Na koncu zmaga tista ekipa, ki zbere več točk oz. boljše ocene. Športna pravila smo vnesli v prostor gledališča, končna podoba predstave pa se vedno oblikuje z obveznim sodelovanjem duhovitih in navijaško razgretih glav gledalcev, ki so predvsem sovrstniki nastopajočih. Gledalci so v improvizacijskem gledališču vedno nujni sestavni del, saj dajejo predloge za improvizacije in na koncu videno in slišano tudi ocenijo. Spopadi so vitalnega pomena, saj impro gledališče potrebuje stalno kondicijo. Seveda gre za zdravo tekmovalnost oziroma naravno tekmovanje, ki je organski del vsake skupnosti ter nudi obenem napetost in sprostitev v taki obliki, da igralca improvizatorja med igranjem ne ogroža. Osnovni prostor impro tekem je še vedno prostor gledališča. Oder za impro tekmo je ponavadi prazen in mora biti takih dimenzij, da lahko sprejme najmanj deset igralcev, opremljen je z nekaj osnovnimi odrskimi lučmi. Improvizatorji med tekmo sedijo na stolih na vsaki strani odra. V ozadju odra je semafor z uro, ki nastopajočim in gledalcem prikazuje in meri čas. Tekmo nadzira t. i. delegat tekme, ki skrbi za njen pravilni potek.

ŠILA domuje v Kudu France Prešeren, kjer odigramo tudi večino srečanj. Občasno ŠILA gostuje pri izvenljubljanskih ekipah (Maribor, Nova Gorica, Kranj, Kamnik itd).

ŠILA je junija 2005 okviru programa Dobra družba prejela priznanje in nagrado kot primer dobre prakse nevladnih organizacij z obrazložitvijo:

ŠILA se uspešno ukvarja z neformalnim izobraževanjem srednješolcev in jih s tem spodbuja k ustvarjalnosti in kreativnemu izražanju.

ŠILO finančno podpirajo: Urad MOL za mladino, JSKD in JSKD Ljubljana. Hvala.

Ne bomo se branili komercialnih sponzorjev, prosim kontaktirajte nas!

Poleg prireditev ŠILA nudi in organizira tudi delavnice (za učence in za učitelje) ter nastope za kulturne dneve.

RAZSTAVLJAMO

Galerija

6. julij – 31. julij 2014

Razstave
Komu zvoni - tragedija v Odesi

NOVIČNIK

KUDA NE DAMO!


Pošljite SMS s ključno besedo NEKUDA
na številko 1919 in prispevali boste
1 € za KUD France Prešeren.

Do 7.oktobra 2013!
Prispevajo lahko uporabniki storitev: Mobitel, Simobil, Debitel, Tuš in Izimobil.


Telekom Slovenije, Simobil, Debitel, Tuš in Izimobil se odpovejo vsem prihodkom iz naslova tako poslanih SMS-sporočil.
Delovanje storitve SMS Donacija - za KUD omogoča: Ustanova nevladnih mladinskega polja Pohorski bataljon v sodelovanju z družbo Telekom Slovenije, d.d.
Pogoji in navodila za sodelovanje pri storitvi SMS Donacija so objavljeni na spletni strani www.dodogovor.org.


Zakaj je KUD pomemben?

Ker desetletja deluje v javno dobro.

Ker je že desetletja odprt prostor za samoniklo, neodvisno kulturno umetniško delovanje ter za pobude in prakse različnih ali posameznikov, tudi robnih in depriviligiranih.

Ker se ne prilagaja zapovedanim kulturno političnim smernicam "umetniške odličnosti" različnih oblasti.

Zakaj je KUD v težavah?

Ker je naša državna tvorba najbolj mačehovska do nevladnih organizacij v Evropi.

Ker so med nevladnimi organizacijami v bolj depriviligiranem položaju tiste, ki upravljajo s prostori namenjenimi široki javnosti.

Ker so med le temi v najbolj neenakopravnme položaju tiste, ki upravljajo v prostori v zasebni lasti.


V Kudu France Prešeren smo uredili udobno bivališče za gostujoče umetnike. V času, ko ga ne potrebujemo sami za svoje goste, je na voljo tudi drugim. Lahko vam ponudimo lepi hotelski sobi 5 minut hoje do centra Ljubljane v sproščenem umetniškem okolju Kuda France Prešeren.

Večja soba (soba Ane Jelovšek) ima tri ležišča, manjša soba (soba Julije Primic) pa dve ležišči. Delita si skupno kopalnico. Hotel je popolnoma ločen od preostalega Kuda, s svojim vhodom z ulice.

KRONOLOG

junij 2014
PTSČPSN
 1
235678
91011131415
16171819202122
2326272829
30 
julij 2014
PTSČPSN
 15
710111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
avgust 2014
PTSČPSN
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

POGANJA:


Vzpostavljeno iz »http://www.kud.si/index.php/Projekt:%C5%A0ILA/SV%C5%A0GL_:_Gimnazija_Be%C5%BEigrad«

Stran je bila naložena 684-krat. Čas zadnje spremembe: 11:12, 7 oktober 2009.